Historisch Museum De Casteelse Poort Wageningen
Het museum De Casteelse Poort in Wageningen vertelt u meer over het ontstaan van de stad Wageningen, de plaatselijke historie en de oorlogsgeschiedenis. Ook het pand heeft een rijke historie.
Geschiedenis
Het pand van het museum heeft, naast de tentoonstellingen, ook een grote historie. In 1500 kocht Karel van Gelre het terrein waar het museum staat. Hier bouwde hij een kasteel. In de kelder van het museum zijn nog steeds resten te vinden van het oude kasteel! In 1672 werd het kasteel verwoest door Franse troepen. Vervolgens restaureerde Drost Assueer Torck het verwoeste gebouw tot een stadskasteel, wat vooral rijkdom moest uitstralen. Tussen 1794 en 1813 werd het stadskasteel gebruikt als kazerne voor de troepen. Daarna is het gebouw in verval geraakt. Jacob Rosenik kocht het gebouw en liet het ombouwen tot een riante villa. Aan het einde van de 19e eeuw werd het terrein gekocht door Johannes Bowles. Hij renoveerde de villa en liet op het terrein 26 grote herenhuizen bouwen. Deze herenhuizen vormen nu samen het Bowlespark. In de 20e eeuw heeft de gemeente Wageningen het gebouw gekocht, wat even diende als politiebureau maar in 1986 werd omgetoverd tot museum.
Tentoonstellingen
In het museum zijn twee permanente tentoonstellingen. Hier worden foto’s, schilderijen, architectuurmodellen en andere historische objecten getoond. Tijdens de tentoonstelling “De Geschiedenis van Wageningen” ontdekt u alles over de lokale geschiedenis, tot wel 5000 jaar terug! Tijdens de tentoonstelling leert u ook over de rijkslandbouwschool, die was gevestigd in Wageningen. De tentoonstelling “Zaal 40-45” vertelt het verhaal van Wageningen in de Tweede Wereldoorlog. Door de ligging van de stad is er tijdens de oorlogsjaren veel gebeurd. Daarnaast zijn er wisselende tentoonstellingen die u kunt bewonderen. Ook is er veel beeldende kunst te bewonderen in het museum.
Souvenirshop
Wilt u graag een aandenken aan uw bezoek aan De Casteelse Poort? In de souvenirshop kunt u diverse cadeauartikelen vinden, zoals kunstkaarten, boeken, kleine souvenirs en cadeaubonnen.